top of page

GEEST, ZIEL EN LICHAAM

Lichaam, geest, ziel, spirit, soulful, body, mind, soul, bezieling. Deze termen ken je vast wel maar wat wordt er precies mee bedoeld? 

Het is de bedoeling dat geest, ziel en lichaam als eenheid functioneren. Elk deel mag bovendien volledig tot zijn recht komen. Maar wat is de diepere betekenis van deze woorden, van deze elementen van ons mens-zijn? Ontdek het in deze blog.


leven met geest ziel en lichaam

Geest 

het diepe hart

Het middelpunt van ons wezen, ons meest intieme kern, het hart van ons hart, de plaats waar wij God ontmoeten, intuïtie.

Hier is de mens zich bewust van God

Ziel 

de psyche

Onze emoties, gevoelens, affectiviteit, intellect, verbeeldingskracht, geestesvermogens en onze relatie tot onszelf. Hier is de mens zich bewust van zichzelf

Lichaam 

het fysieke

Onze lichamelijke en biologische realiteit. Hier is de mens zich bewust van wereld waarin hij leeft


(Geïnspireerd op het werk van Simone Pacot en Ni Tuosheng)


wat wordt bedoeld met geest ziel en lichaam

Lichaam als tempel Omdat ik geloof in de werkzame kracht van God ben ik ontzettend benieuwd hoe Zijn liefde werkzaam kan zijn in mijn hele wezen. Hoe heeft dit dus een impact op zowel mijn geest, ziel én lichaam?


Het is bijzonder dat mijn lichaam een tempel van de Heilige Geest wordt genoemd. Dit betekent dat de Heilige Geest zich verbindt met mijn geest! Met mijn diepe hart, mijn meest intieme kern dus. Vanuit deze diepe plek stroomt het leven door naar mijn ziel en mijn lichaam. Wat bezielt mij? Dat is dus de Heilige Geest die in mijn woont. 

In Him you also are being built together into a dwelling place for God by the Spirit. (Ephesians 2:22)

leven met geest ziel en lichaam

Wat beweegt mij Vanuit mijn geest, mijn diepe hart, stroomt het leven en het vindt zijn expressie via mijn ziel en lichaam. Om ruimte te maken voor de Heilige Geest is het nodig dat ik mijn lichaam en ziel tot rust weet te brengen. Zodat de stemmen van mijn eigen emoties en gevoelens tot bedaren komen en ik leer luisteren naar de stille stem van Jezus die mijn innerlijke eenheid tot stand brengt. 


De diepe betekenis van leven met geest, ziel en lichaam is voor mij een belangrijke beweegreden in mijn werk. We onderzoeken daarin zowel de fysieke laag (lichaam), de emotioneel / psychische laag (ziel) als de spirituele laag (geest).


Tijdens de 1 dag retraite van Restored duiken we dieper in het thema van geest, ziel en lichaam, welkom!

Ontdek hoe de kracht van Gods liefde werkzaam kan zijn in jouw hele wezen. In jouw geest, ziel en lichaam.  (Marijke Hukema)Comments


bottom of page