top of page

LUISTEREN NAAR JE LICHAAM

Werken, opvoeden, ondernemen, regelen, bedenken, plannen.. We besteden veel van onze tijd in ons hoofd. Haasten, piekeren, all-over-the-place zijn; dat is niet hoe we het leven willen leven. Zelf ervaar ik rust en helderheid wanneer ik grond en mijn lichaam werkelijk bewoon. Mijn hoofd werkt dan goed samen met mijn lichaam, als een geheel. Dat is gewoon zoals het is bedoeld: een eenheid van lichaam, geest en ziel. Het Restored aanbod is zo opgezet dat het jou ondersteunt om de focus te verleggen van het hoofd naar het hart. Wil jij ook meer landen in je lijf? Hieronder geef ik 3 tips!

luisteren naar je lichaam hoe tips

No 1: lichaamstaal

Zelf mijmer, reflecteer en praat ik graag over wat er speelt, over wat mij bezighoudt. Maar met denken alleen ben ik nooit verder gekomen. In de afgelopen jaren heb ik ontdekt wat het betekent om te voelen, te ervaren en te durven luisteren naar de taal van het lichaam. Het lichaam vertelt als vanzelf, het lichaam weet. Het bijzondere is dat onze taal vaak verklapt wat ons lichaam al lang weet. Denk bijvoobeeld aan zinnen als 'ik voel me vast zitten' of 'ik kom geen stap verder'. In de Body Mind Language coaching onderzoeken we dit soort blokkades en overtuigingen vanuit houding en beweging. Vanuit de blokkade doen we verschillende lichaamsgerichte oefeningen en onderzoeken, zo ontstaat er altijd nieuwe ruimte en mogelijkheden. Werken met lichaamstaal is misschien spannend maar vooral heel inspirerend en leuk! Tip 1: luister naar de taal van je lichaam Waar loop je op dit moment tegenaan? Welke zin hoort daarbij? Hoe ziet dat eruit als je dat in een houding of beweging zou zetten? Welke nieuwe houding of beweging wens je? Gewoon doen! Het lichaam toont met gemak waar je nu staat en wat je eigenlijke verlangen is. Wil je meer verdieping? Boek dan een sessie Body Mind Language.

Mentaal welzijn: de moderne mens is vooral met zijn hoofd bezig, het lichaam is er om er goed uit te zien. Maar we moeten ook naar ons lichaam luisteren, zodat we voelen of we stress hebben en daar wat aan doen. (Wouter van Noort in NRC)

hoe luisteren naar je lichaam tips

No 2: dans! Tijdens mijn lichaamsgerichte opleiding ervaar ik hoe belangrijk dansen voor mij is. Hoewel ik dit meestal bewegen noem, want de term dansen schrikt soms af. We gebruiken meerdere keren per dag muziek en beweging om het lichaam op te warmen.


Door te bewegen komt het contact met ons lichaam op gang, maken we ons gevoelsleven wakker en wordt als vanzelf het denken minder belangrijk. Omdat ik de waarde van bewegen en dans meer en meer ben gaan ervaren heb ik een playlist gemaakt van nummers die mij helpen om terug te komen bij mijn eigen flow en die mij helpen te gronden. Gronden (letterlijk mijn voeten en lijf contact laten maken met de grond) is voor mij een belangrijke tegenhanger voor mijn wereld van denken, ideeën en concepten. Tip 2 om te luisteren naar je lichaam: drukke dag? Zet jouw favoriete muziek aan en dans! Laat je lichaam vrijuit reageren op de muziek. Beweeg bijvoorbeeld eens vanuit een sterk contact met de vloer. Dit werkt ontspannend en aardend. Dans is werkelijk de simpelste en misschien ook wel de leukste manier om je lichaam en geest te ontspannen.

Want dikwijls heb ik de God in de hemel gedankt voor de fantastische dagen en dan kon ik mijn lichaam niet be- dwingen, het danste en de dans was mijn gebed. Dan voelde ik een echtheid trillen door mijn gebeente, de blijheid om het leven. (Toon Hermans)

tips luister naar je lichaam

No 3: aanraking Aanraking is net zoals zuurstof en voeding een primaire levensbehoefte, bij gebrek ontstaat er huidhonger. Wanneer je wordt aangeraakt, bij affectief huidcontact, daalt het stresshormoon cortisol en stijgt het knuffelhormoon oxytocine. Oxytocine geeft je niet alleen een ontspannen, veilig en vertrouwd gevoel, maar zorgt er ook voor dat stress en angst afnemen. Natuurlijk ben ik zelf enthousiast over de kwalitatieve aanraking van onze massages. Deze zijn bedoeld om goed te ervaren wat er in je lijf gebeurt. De aanrakingen werken op het autonome zenuwstelsel, bedoeld om spanning los te laten, nieuwe rust te ervaren en thuis te komen bij jezelf, in je lichaam. Tip 3 om te luisteren naar je lichaam: creëer bewuste momenten van aandachtige aanraking. Gun jezelf een heerlijke lichaamsolie die je aandachtig gebruikt na een warme douche. Wil je extra tijd en aandacht besteden aan aanraking en lichaamsbewustzijn, boek dan de aromatherapie massage.

Een aangeraakt lichaam is een gelukkig lichaam!


Comments


bottom of page