top of page

GELOOF EN JE LIJF

Geloof gaat over vertrouwen. Over verbinding met dat, of specifieker met die Ene, die groter is dan jijzelf. God is tegelijkertijd dichtbij, zelf dichterbij dan jouw eigen ademhaling. Hoe sta jij in je geloof? Ben je ook nieuwsgierig hoe dit kan ervaren via de wijsheid van je lichaam? Hieronder deel ik wat gedachten.


In de bijbel lezen we over juichen, vuisten ballen, dansen, knielen, neervallen, handen opheffen en klappen. Met zang, houding en dans wordt er gedankt, gevierd, gestreden, gerouwd en liefde betoond. Dans was voor het volk een ultieme uiting voor intense gevoelens als liefde, verdriet blijdschap en dankbaarheid. Geloven in onze cultuur is heel lang een mentale zaak geweest, een zaak van het hoofd. Maar wat als geloven óók fysiek is? Je kunt hierin veel van je lichaam leren. Je ervaart immers via je lijf. Alleen zit dat hoofd soms een beetje in de weg. Herken je dat? Hieronder vertel ik je mijn ervaring.

luisteren naar je lichaam hoe tips

Ik voel dus ik ben

Het lichaam slaat al jouw ervaringen op. Daarmee bevat het heel veel indrukken, wijsheid en kennis. Daar op afstemmen is vaak lastig en soms ga je dit liever uit de weg. Leven ‘in het hoofd’ lijkt veilig, het geeft je een bepaalde controle. Je neemt veel tot je via woord, horen, denken, het hoofd. Maar juist wat je ervaart via je lichaam beïnvloedt jouw emoties en bewustzijn. Wetenschapper Damasio stelt dan ook: ik voel dus ik ben. Tijd dus, om je af te stemmen op de wijsheid van het lichaam. Geloof ervaren Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je geloof kunt ervaren via je lichaam? Jezus belooft jou vrede en leven te geven. Dat is nogal wat! Dit is iets wat niet alleen mag weten maar juist ook ervaren en uitleven. Hoe zou het zijn als je deze vrede (rust) en dit leven (levendigheid) werkelijk aan den lijve gaat doorleven? Hoe doe je dat?

Vrede laat Ik u, mijn vrede geef Ik u; niet gelijk de wereld die geeft, geef Ik hem u. Ik ben gekomen opdat zij leven zouden bezitten, en wel in overvloed. (Jezus)

hoe luisteren naar je lichaam tips

Terug naar de basis

In den beginne.. In Genesis lezen we hoe God de hemel en de aarde maakte en vanuit het stof van de aarde de mens creëerde. De naam Adam lijkt verband te houden met ’ădāmāh (aarde / aardbodem).

Geestelijke leven wordt vaak geassocieerd met iets van ‘daarboven’ en soms zelf los van jezelf. Juist het vinden van gronding geeft meer geaardheid, meer connectie met de eigen

grond en het het lijf. Dit kun je doen door letterlijk je voeten op de grond te voelen. Deze ‘gronding’ is ook iets om steeds naar terug te kunnen keren. Je hebt vaste grond onder je bestaan.

And I ask Him that with both feet planted firmly on love, you’ll be able to take in with all followers of Jesus the extravagant dimensions of Christ’s love. Live full lives, full in the fullness of God. (Ephesians 3, The Message)

tips luister naar je lichaam

Mijn zoektocht Zo'n 10 jaar geleden startte ik mijn eigen zoektocht meer bewust. Ik verlangde intens naar meer gronding, meer rust. Ik wilde me niet uitgeblust voelen maar levendig. In mijn hoofd bleef ik maar rondjes blijven draaien. Na een ontwikkelingsproces ben ik uiteindelijk aan de slag gegaan met lichaamswerk en Body Mind Language. Hierin leerde ik werken met lichaamstaal, houding en beweging. Dit gaf mij de verdieping en het thuiskomen dat ik zocht. Daarbij was ik ervan overtuigd dat als God een levende en gevende God is ik daar toch meer van zou kunnen beleven. Dat bleek mogelijk! Christelijk lichaamswerk? Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het totaal anders kan. Het is absoluut mogelijk om te leven vanuit meer rust en energie, vanuit een heldere basis. Om onvoorwaardelijke liefde en acceptie te ondervinden. Ik vind het geweldig om anderen te begeleiden in hun zoektocht naar een sterke verbinding met geest, ziel én lichaam. Door het woordje 'christelijk' ergens voor te plakken wordt iets niet ineens christelijk. Ik ben ook niet voor een 'christelijk sausje'. Werken met het lichaam is puur, rauw, echt en liefdevol. Het gaat mijn om een natuurlijke intergratie van hoe Gods Geest (de Beweger) in jouw leven werkzaam is. Wat jouw achtergrond of (on)geloof ook is, je bent uitgenodigd om te werken aan gezonde verbindingen en aan een gezonde voedingsbron. Wat we onderweg tegenkomen aan opgeslagen ervaringen mag er zijn. Niets wordt afgewezen. Je leert ook je diepe verlangens kennen. Zo vind je heelheid en intergratie. Welkom!

Mijn verlangen is dat we niet alleen over geloof nadenken en praten maar dat we geloof gaan belichamen. (Marijke Hukema, Restored)

Comments


bottom of page